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Question: May a county Property Valuation Administrator, who is not a licensed attorney,  
when named in his official capacity as a party in a tax appeal case, participate in  
the hearing to the extent of conducting direct, cross, rebuttals, openings and 
closings, without engaging in the unauthorized practice of law? 

Answer: No. 

OPINION 

The appearance of a Property Valuation Administrator before the Board of Tax Appeals, 
albeit as a named party, is an appearance on behalf of the office of the Property Valuation 
Administrator and not the individual who at any given time is the officeholder.  It is not the 
individual who is subject to the outcome of the Board’s decision but the county, state or taxing 
districts whose tax base depends upon the official valuation of property by the office of the 
county Property Valuation Administrator.  As such the participate of the elected official would 
be in a representative capacity which may only be done by a licensed attorney.  See: KBA U-35, 
KBA U-34, KBA U-27, KBA U-15, KBA U-12, KBA U-3, KBA U-43, Kentucky State Bar 
Association v. Henry Vogt Machine Co., Ky. 416 S.W.2d 727 (1967).  However, appearing as a 
witness before the Board of Tax Appeals by the Property Valuation Administrator does not 
constitute representation, counsel or advocacy rendered in respect to the rights, duties, 
obligations, liabilities, or business relations of another and therefore does not run afoul of SCR 
3.020. 

Note to Reader 
This unauthorized practice opinion has been formally adopted by the Board of Governors 

of the Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or 
its predecessor rule).  Note that the Rule provides in part: “Both informal and formal opinions 
shall be advisory only.” 


